Bovengisting

Bovengisting

Bovengisting wat is dat?

Het gisting proces is onder te verdelen in 2 soorten. Namelijk: bovengisting en ondergisting. In dit artikel leggen we je kort uit wat bovengisting is en wat kenmerkende eigenschappen bovengistende bieren hebben.

Voordat men het proces van ondergisting had ontdekt was bovengisting het standaard proces om bieren te brouwen.

Wat is gist?

Nadat het graan gemouten en gekookt is ontstaat er wort. Wort is een soort suikerwater wat ontstaat tijdens het brouwproces van bier. Zoals je misschien al weet heeft gist suikers nodig om te kunnen groeien. Het gist zet de suikers om tot een deel alcohol en een deel koolzuurgas.

Met bovengisting drijft het gist boven op het brouwsel. Vandaar ook de naam bovengisting. Om het proces goed te laten lukken is de temperatuur erg belangrijk. Het gist gedijt goed op een temperatuur tussen 15 en 25 °C. Hierdoor is het proces moeilijker te controleren. De duur van het vergistingsproces is sterk afhankelijk van het biersoort maar over het algemeen binnen een week gebeurt. Bij ondergisting duurt dit proces veel langer.

Voorbeelden van bovengistende bieren

De voorbeelden van bovengistende bierstijlen zijn: IPA, Stout bier en Saison. Een ander verschil met ondergisting is dat er meer smaakmogelijkheden zijn waardoor bovengistende bieren vaker complexer van smaak. Dit komt omdat tijdens het gistingsproces er meer mogelijkheden zijn om smaak toe te voegen.

Dus de eigenschappen van bovengisting zijn:

  • Het gist drijft bovenop het brouwsel.
  • De temperaturen liggen een stuk hoger.
  • Meer uitgesproken smaak karakters.
Reactie plaatsen