IPA bierstijl

Tripel

Bierstijl Tripel | Wat is dat?

Lekker hè zo`n tripel! Maar wat is nou eigenlijk een tripel? De bierstijl tripel valt onder de klassieke abdijbierreeks van blond, dubbel en uiteindelijk de tripel. Deze klassieke reeks is wereldwijd beroemd en geliefd. Je zou kunnen zeggen dat iedere bierkenner haarfijn zou moeten kunnen uitleggen wat een tripel is en wat het betekend. Echter blijkt dit toch niet zo eenvoudig te zijn als op voorhand gedacht. De Bier-Compagnie zal jullie alles over de tripel uitleggen.

Wat is een tripel? 

De tripel is zwaar bovengistend bier die bijna altijd zijn hergisting op de fles doet. Het alcohol percentage van een tripel varieert tussen de 7,5 tot 9,5 procent met enkele uitschieters naar de 11 procent. De hoge hoeveelheid alcohol komt meestal doordat er suiker in de vorm van glucose wordt toegevoegd. Een kenmerkende eigenschap voor een tripel is vaak een hoger koolzuurgehalte. Bereid je dus maar voor op een aantal bierboeren.

Hoe is de tripel ontstaan?

Over het ontstaan van de term tripel zijn verschillende mooie verhalen bekend. Het ene verhaal zegt dat de naam te maken heeft met de hoeveelheid mout dat voor het brouwen gebruikt wordt. Bij blond bier wordt een bepaalde hoeveelheid mout gebruikt. Bij een dubbel bier is die hoeveelheid mout bijna het dubbele. En je raadt het al, bij een tripel is de hoeveelheid mout nog meer. Een ander verhaal zegt dat de term tripel voor de aanduiding van de hoeveelheid alcoholpercentage moet zorgen. Eén zaak staat vast en dat is dat de moeder der tripel bieren de Westmalle Tripel is. Al in 1934 werd in de abdij van Westmalle de eerste Westmalle Tripel gebrouwen. In 1933 werd het abdij van Westmalle vernieuwd en vergroot. Zij wilde een nieuw sterk super bier op de markt brengen. Dit werd uiteindelijk de Westmalle Tripel. Dit recept is sinds 1956 niet meer aangepast wat tot op de dag van vandaag zorgt voor een ontzettende lekkere tripel die vele brouwers heeft doen inspireren tot het brouwen van hun eigen tripel.

De Westmalle tripel

Smaak en kleur van de Tripel

De tripel heeft een blond tot goudblonde kleur die soms wat richting de kleur amber gaan. De aroma`s zijn zoet en moutig met een kenmerkend hoog koolzuurgehalte. De gist geeft vaak een fruitige beleving die ervoor kan zorgen dat dit biertje te makkelijk wegdrinkt voor de hoeveelheid alcohol die erin zit. Deze beleving komt meestal de volgende ochtend tot uiting.

EBC waarde: 10 - 25

IBU waarde: 15 - 40

Tripel zo veel genieten?

Het kan niet anders dan dat je na het lezen over de tripel je hem ook wilt ontmoeten. Speciaal voor jou hebben wij een selectie tripels in onze compagnie voor jullie klaar staan. Deze tripels staan te popelen om jouw koelkast en bierglas te vullen! Vergeet hem niet bij ons te waarderen zodat wij een ieder alleen nog maar de beste tripels kunnen geven.