Pils bier

Pils, Pilsner of gewoon Pils?

Pilsener, Pilsner of gewoon Pils?

Alle bovenstaande benamingen gaan over dezelfde bierstijl namelijk die van het pils. Pils is het meest gedronken en meest bekende bier in Nederland. Het is namelijk het soort bier dat je in je glas krijgt als je een "fluitje" of een "vaasje" besteld in de kroeg of op het terras. Op de meeste festivals en evenementen schenken ze pils in je plastic beker.

Wat is Pils?

Pils is een ondergistend bier met een goudgele kleur. Een veelgemaakte denkfout is wanneer men spreekt over bier dat het pils is. Pils is bier maar bier is zeker geen pils. Er zijn namelijk verschillende soorten bier zoals blond bier, dubbel bier en tripel bier. Pils heeft een gemiddeld alcoholpercentage van 5 procent en heeft de reputatie om een zwakke smaak te hebben. Hierdoor is pils bier makkelijker in grotere hoeveelheden te drinken. Nederland heeft verschillende grote brouwers waarvan hun pils wereldwijd verkocht wordt. Denk hierbij aan Heineken, Amstel Bier en Grolsch. Heineken verkoopt zelfs per jaar 26 miljoen vaten!

EBC:   6 - 12

EBU   18 - 30


Heineken wereldwijd

Ontstaan van Pils

Het biersoort pils heeft deze naam gekregen door de stad waarin het voor het eerst is gemaakt. Pils bier is namelijk in 1842 in Pilzen (Tsjechië) gebrouwen door de Duitser brouwer Josef Groll. De inwoners van Pilzen waren ontevreden over hun bier en besloten om hun eigen bier te gaan brouwen. In die tijd werd gebruik gemaakt van bovengisting. Josef Groll maakte echter gebruik van ondergisting waardoor het pils bier ontstond.