IPA bierstijl

IPA

Wat is IPA bier?

De meeste mensen hebben er wel eens over gehoord, maar weten niet wat het betekent of waar het voor staat. Ze kennen het van de bierkaart uit de kroeg of hebben het gezien op het etiket van een speciaalbier in de supermarkt. In dit artikel leggen we je wat meer uit over de bierstijl IPA.

IPA staat voor India Pale Ale. En niet India(n) Pale Ale zoals hij vaak verkeerd wordt geschreven. Een andere misvatting over de IPA is dat men denkt dat het bier uit India komt. Dit is dus niet waar. Het komt van oorsprong uit de 17e eeuw dat Engeland koloniale gebieden bezette. Waaronder er ook een Engelse kolonie in India zat. De Engelse soldaten die in India gestationeerd zaten verlangde naar de bieren van thuis. Echter het normale bier overleefde de 4 maanden durende bootreis niet. De Britse bierbrouwer George Hodgson kwam op het idee om er meer hopt en alcohol aan toe te voegen. Beide werken als een natuurlijk conserveringsmiddel waardoor de bieren wel de lange bootreis kon overleven.

IPA is wereldwijd bekend

Het begon dus allemaal in Engeland met de IPA. Veel biermerken / brouwerijen hebben deze bierstijl in hun assortiment. En dit maakt het ook wereldwijd één van de meest gedronken speciaalbier stijl. Maar ook in Amerika is deze stijl populair. Daar wordt het bier met Amerikaanse hopsoorten gebrouwen. En heeft daardoor een uitgesproken hoppige smaak.

Smaak van IPA

Doordat er dus meer hop aan het bier is toegevoegd heeft het van zichzelf een erg hoppige smaak. Hierdoor is het bier erg bitter. In veel recepturen wordt er daarom vaak fruitsmaken aan toegevoegd om de bitterheid iets af te laten nemen. Het bier kent daardoor veel aroma's en samen met de koperkleurige kleur vinden mensen dit een aantrekkelijk biertje.

Wist je dat wij een winnende IPA in onze collectie hebben? Namelijk van brouwerij Hoorns Nat de HN.03 is een black IPA die een zilveren medaille heeft gewonnen bij de Dutch Beer Challenge.